Groente en fruit bewaren

Bewaren van groenten en fruit

Verse biologische groenten en fruit zitten boordevol smaak. Om dit te behouden spelen de juiste temperatuur en luchtvochtigheid tijdens de bewaring een doorslaggevende rol. Hier vindt u meer informatie over de optimale omstandigheden.

De juiste plek om groenten en fruit te bewaren

De koelkast is de ideale bewaarplaats voor vele soorten groenten en fruit. De kou vertraagt ​​het stofwisselingsproces van de plant, dat doorgaat na de oogst. Het voortschrijdende stofwisselingsproces heeft echter ook voordelen, omdat op deze manier vooral fruit kan blijven rijpen. Daarom zijn er heel verschillende aanbevelingen, afhankelijk van het soort fruit of groente.

De koelkast als ideale bewaarplaats

U kunt de groenten het beste per soort apart bewaren in luchtdoorlatende of geperforeerde folie. Onder de film vormt zich een hoge luchtvochtigheid van meer dan 90 procent, die beschermt tegen uitdroging en langer vers blijft. Fabrikanten van koelkasten houden hier rekening mee en bieden nu apparaten aan die speciale technologie gebruiken in bepaalde zogenaamde groente- of biologische verscompartimenten om een ​​optimale luchtvochtigheid en constant lage temperaturen te garanderen. In deze compartimenten worden de temperaturen deels verlaagd tot net boven nul graden Celsius.

Niet alle soorten groenten en fruit verdragen deze kou, maar sla, bloemkool, broccoli, kool, spinazie en uien zijn veel langer houdbaar. Wortelen zijn zelfs na twee weken nog knapperig en vers. Fruit zoals appels, kiwi’s, druiven, pruimen, abrikozen en aardbeien zijn ook ideaal om in de koelkast te bewaren. Belangrijk om te weten: Veel fruit, zoals kiwi’s, peren en abrikozen, wordt pas rijp voor consumptie als ze bij kamertemperatuur onrijp zijn.

De juiste opslag voor koudegevoelige producten

Koudegevoelige groenten en fruit voelen niet prettig aan in de koelkast. Koudegevoelige groenten zijn onder andere avocado’s, aubergines, komkommers, sperziebonen, paprika’s, courgettes en tomaten. Als deze soorten te lang bij lage temperaturen worden bewaard, kunnen er bruine of waterig-glazige vlekken aan de binnenkant en aan de oppervlakte verschijnen. Er kan een vreemde smaak ontstaan ​​of er vindt helemaal geen narijping plaats. Tomaten blijven het langst vers op een donkere en matig koele plaats (tot 16 graden Celsius). Onder deze omstandigheden kan hun aroma zich ook optimaal ontwikkelen.

Fruit zoals ananas, bananen, mango’s, papaja’s en citrusvruchten moeten ook buiten de koelkast worden bewaard. Citroenen en sinaasappels blijven over het algemeen een week of twee vers bij een matige kamertemperatuur. Als fruit zoals kiwi’s of peren nog onrijp zijn, kunnen ze binnen enkele dagen op kamertemperatuur worden genoten. Aardappelen in de koelkast bewaren is ook niet aan te raden, maar koel (onder de 15 graden Celsius, maar niet onder de 5 graden Celsius), droog en donker bewaren in een voorraadkast of in de kelder is ideaal. Als dit niet beschikbaar is, is het het beste om slechts kleine hoeveelheden te bewaren en deze snel op te gebruiken.

Sommige soorten fruit, zoals appels, abrikozen, peren, nectarines, perziken en pruimen, stoten een natuurlijk “rijpingsgas” uit dat ethyleen wordt genoemd. Als het fruit wordt bewaard samen met groenten en fruit die bijzonder gevoelig zijn voor ethyleen, zoals kiwi’s, broccoli, tomaten en komkommers, versnellen ze hun rijpingsproces. Kijk op https://www.bewaren.eu/ voor de juiste bewaarmethoden.

Deze temperaturen zijn ideaal

Appels, peren 0 – 5 °C
Kiwi’s 0 – 0,5 °C
Druiven 1 – 4 °C
Meloenen, rijp 2 – 3 °C
Citrusvruchten 5 – 8 °C
Ananas 10 – 12 °C
Avocado’s 10 – 15 °C
Mango’s 12 – 14 °C
Bananen 13 – 15 °C
Prei, veldsla 0 – 1 °C
Champignons 0 – 1 °C
Bloemkool 0 – 1 °C
Wortelen 0 – 1 °C
Sperziebonen 7 – 8 °C
Aubergines 8 – 10 °C
Courgette 8 – 10 °C
Paprika’s 8 – 10 °C
Tomaten 12 – 15 °C