Afvallen

De juiste manier om af te vallen: dieet begint in het hoofd

Koolsoep, papaja’s en zuurkoolsap: als je je niet prettig voelt bij deze afslankproducten, ben je in goed gezelschap. Het droomcijfer kan alleen worden bereikt als het dieet al in het hoofd begint, zegt voedingsdeskundige Annette Sabersky: “De gewichtsverlieskoorts wordt gevoed door subtiele en alledaagse dieetpraat. Of het nu de reclame is die bijna uitsluitend slanke modellen laat zien of het jaarlijkse gewichtsverlies diëten na kerst Er zijn talloze diëten en afslankproducten, en toch werkt bijna geen enkele methode op de lange termijn.”

Afvallen in Nederland is moeilijk, slechts ongeveer elke 10e NEderlander die wil afvallen, verliest daadwerkelijk gewicht – en blijft in vorm, zelfs na een dieet. Hier zijn veel redenen voor: ze variëren van ambitieuze doelen tot inconsistentie. Uiteindelijk begint elk dieet in het hoofd en vereist een verandering van levensstijl – en een dergelijk proces is niet in 14 dagen voltooid.” Een ander probleem met snel afvallen: diëten werken consequent met regels en voorschriften, wat het succes minimaliseert, omdat het verlangen naar wat verboden is en onwil om te doen wat wordt aangeboden een diep menselijke neiging is. Bovendien val je pas af als de caloriebalans negatief is – dus zonder sporten gaat het bijna niet.

Op de juiste manier afvallen: de typische ups en downs De fluctuerende energiebalans is ook verantwoordelijk voor het zogenaamde jojo-effect. De onstabiele toestand tussen gewichtsverlies en gewichtstoename verzwakt het immuunsysteem en kan je zelfs ziek maken. Voedingswetenschapper Annette Sabersky heeft onderzocht dat veel diëten gewoon “uit” zijn, waarom ze je ziek maken of gewoon niet kunnen werken. Ze nam veelvoorkomende diëten onder de loep en stelde ze kritisch in vraag.

Alle afslankprogramma’s die met scepsis worden bekeken, hebben één ding gemeen: ze werken met regels en voorschriften en doen het zonder een bepaald onderdeel van het dieet, zoals koolhydraten of vet. Moderne programma’s gaan daarom in de richting van afvallen zonder honger te lijden en naar een bewust dieet waarbij alle essentiële ingrediënten op een evenwichtige manier worden aangeleverd. De oorspronkelijke betekenis van het Griekse woord “dieet” (“diaita”) duidde op een gezonde “manier van leven”.

Het is daarom belangrijk om de eerste stap van een “dieet” in de Griekse zin in ons controlecentrum te beginnen. Moderne programma’s voor gewichtsverlies omvatten ook uithoudingsvermogen, dat mentaal kan worden versterkt met kennis en competentie. Om succesvol af te vallen is het noodzakelijk om kritisch naar je eigen levensstijl te kijken en deze te heroverwegen. Nog een “dieet”-kenmerk dat een goede kans op succes belooft: Afvallen moet geen daad van kracht zijn, maar eerder worden gekoppeld aan realistische doelen: 1,5 tot 1 kilo afvallen per week is al een goed succes.