Standkachel

Hoe werkt een standkachel?

Wie regelmatig in winterse omstandigheden in een koude auto moet stappen, verlangt vaak naar het gemak van een standkachel. Hoe werkt de technologie – en kunt u deze zelf achteraf inbouwen? Wat een standkachel personenwagens kan doen? Er zijn uitvoeringen voor gebruik op benzine en voor dieselgebruik. De warmteafgifte is afhankelijk van het volume van de te verwarmen ruimte.

  • Moderne systemen kunnen op afstand of automatisch via een app of op een andere manier worden aangestuurd. Zo vindt u een verwarmde auto aan het begin van uw reis, inclusief de motor. Hierdoor start hij beter en komt hij sneller op bedrijfstemperatuur.
  • Als het verwarmingsvermogen in uw voertuig te laag is, kunt u de standkachel gebruiken als bijverwarming. Hierdoor kun je naast de hogere binnentemperatuur ook de ruiten snel ontdooien. Een zogenaamde standkachel, zoals die bij sommige motortypes voorkomt, is geen volwaardige standkachel. Daarvoor zijn de prestaties te laag.

Zo werkt de verwarming

De opwekking van warmte werkt volgens het principe van de katalytische reactie, dus op chemische basis. Hiervoor moet eerst warmte worden aangevoerd, wat met elektrische energie gebeurt. Evenzo hebben de waterpomp en de blazer stroom nodig van de batterij.

  • De standkachel werkt zonder open vlam. Het systeem is volledig ingekapseld. Het duurt soms enkele seconden voordat het typische bedrijfsgeluid hoorbaar is. Vervolgens verwarmt het apparaat het koelwater. Daarna gaat de normale luchtverwarmer aan, deze zuigt frisse lucht aan en geeft warme lucht af. De verwarmde lucht komt de auto binnen via de normale verwarmingssproeiers.
  • U kunt de warmteafgifte naar wens regelen. De benzine-bijverwarming haalt zijn brandstof voor gebruik uit een aparte tank. Vaak wordt hij als extra container in het passagierscompartiment geplaatst. Het uitlaatgas stroomt via een aparte leiding naar buiten.

De installatie – niets voor hobbyisten

Kopers van Volkswagen of Mercedes hebben de mogelijkheid om samen met de nieuwe auto een extra verwarming te bestellen. Niet alle fabrikanten bieden deze apparatuur aan. U heeft de keuze om een ​​apparaat van Webasto, Eberspächer of een andere fabrikant achteraf in te bouwen. De installatie vereist speciale technische kennis, omdat deze technologie werkt met veiligheidsrelevante elementen. Laat de ombouw daarom door een bevoegde werkplaats uitvoeren. Het pakket inclusief installatie heeft zijn prijs en wordt meestal alleen gekocht door mensen die vooral last hebben van de kou. Reken op een bedrag tussen de 1000 en 1500 euro.

Tips voor gebruik

  • Er moet op worden gelet dat uw auto ook start als het erg koud is en dat u na het instappen niet bevriest. Let op de accu en de brandstof. Een vermoeide batterij kan ervoor zorgen dat de kachel uitvalt omdat deze niet start. Zelfs een zwakke lader met een vermogen van 3 tot 5 ampère schept hier veiligheid als hij ’s nachts kan opladen. De laadtijd is afhankelijk van een aantal factoren.
  • Vergeet niet te tanken, anders leegt de brandstofpomp de tank en valt het apparaat uit. Het kan dan voorkomen dat het systeem eerst ontlucht moet worden zodat het weer brandstof kan aanzuigen.
  • Volg strikt de gebruiksaanwijzing van de fabrikant om aan de garantievoorwaarden te voldoen. Dit geldt vooral voor het juiste type benzine. Een koffiefilter in de trechter garandeert de reinheid ervan. U kunt dus jarenlang een handig en betrouwbaar apparaat gebruiken.