Huisdieren zijn geen speelgoed

Huisdier om te knuffelen

Veel kinderen, maar ook volwassenen, willen graag een huisdier om mee te knuffelen. Met welke huisdieren je zelfs kunt knuffelen lees je hier.

Huisdieren zijn levende wezens, geen knuffeldieren. Zelfs als velen van hen op zoek zijn naar de nabijheid en warmte van mensen, hebben ze nog steeds hun eigen geest en nemen ze hun eigen beslissingen. U en uw kinderen moeten hiervan op de hoogte zijn voordat u een huisdier aanschaft. Als je alleen op zoek bent naar een huisdier om mee te knuffelen, dan is een knuffeldier een betere keuze.

Huisdieren zijn geen speelgoed, ze hebben behoeften waaraan moet worden voldaan en die moeten worden gerespecteerd. Kinderen vanaf de basisschool kunnen geleidelijk de verantwoordelijkheden van de zorg voor een huisdier op zich nemen, maar het meeste werk ligt bij de ouders – dit moet ook worden begrepen. De meest populaire huisdieren zijn honden, katten en kleine dieren zoals konijnen of cavia’s. Er wordt gezegd dat ze de grootste knuffelfactor hebben, omdat hun vacht meestal zacht en knuffelig is. Maar geen van allen zijn knuffels: ze worden tam door geduld, intensieve aandacht en diervriendelijke veehouderij.

Huisdieren om te knuffelen

Als je een huisdier zoekt om te knuffelen, moet je kiezen tussen katten, honden, konijnen, muizen, ratten en cavia’s, terwijl huisdieren zoals reptielen of vogels niet geschikt zijn.

Hond

Honden zijn geweldig om te knuffelen: ze willen dicht bij mensen zijn en graag geaaid worden. Maar honden hebben ook hun rust nodig en een toevluchtsoord waar ze niet gestoord worden. Alle gezinsleden zouden dit moeten weten.

Kat

Katten hebben een eigen willetje: ze beslissen wanneer het tijd is om te knuffelen. Als je rust wilt, laat dat dan ondubbelzinnig zien. Maar als ze op je schoot spinnen, zijn ze het beste huisdier om te knuffelen.

Konijnen en cavia’s

Konijnen en cavia’s zijn van nature erg schichtig en moeten langzaam aan mensen wennen. Eigenlijk houden ze er niet van om gepest te worden. Maar als je geduld hebt, kun je een intensieve relatie met hen ontwikkelen. Noch konijnen noch cavia’s mogen alleen worden gehouden.

Muizen en ratten

Muizen en ratten worden graag aangeraakt en geaaid, maar ze leven maar een tot twee jaar en zijn niet voor iedereen weggelegd.