Gezond eten

Minder vervuilende stoffen: eten uit de airfryer is gezonder

Een traditionele friteuse bakt frites op hoge temperaturen en met veel vet. Airfryers verwarmen voedsel door hete lucht met hoge snelheden te laten circuleren. Je hebt veel minder vet nodig. Uit een onderzoek van de Journal of Food Science blijkt dat hierdoor minder schadelijke stoffen ontstaan.

Vergeleken met traditionele friteuses wordt er tot 90 procent minder acrylamide gevormd in heteluchtfriteuses. Volgens de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) kan deze stof het risico op kanker bij de mens verhogen. Experimenten op dieren hebben ook aangetoond dat acrylamide de incidentie van tumoren verhoogt. Dat blijkt uit een onderzoek van het Journal of Food Science.

Als een heteluchtfriteuse wordt gebruikt in plaats van een traditionele friteuse, worden er in vergelijking minder ongezonde transvetzuren geproduceerd. Deze ontstaan ​​onder andere wanneer vet meerdere keren wordt verhit.

Maar hoe wordt acrylamide eigenlijk gemaakt, in welke voedingsmiddelen zit het en hoe kun je de vorming van transvetzuren verminderen? ÖKO-TEST beantwoordt de meest prangende vragen over acrylamide en geeft een overzicht van de voordelen van een heteluchtfriteuse.

Acrylamide in frites, frites & Co.

Acrylamide wordt gevormd wanneer voedsel dat rijk is aan zetmeel, zoals aardappel- of graanproducten, wordt gebakken, gebakken of gefrituurd. Hierachter zit een chemisch proces dat bekend staat als de Maillard-reactie. Simpel gezegd, hoge temperaturen tijdens het brandproces leiden tot de vorming van acrylamide uit suiker- en eiwitcomponenten.

Voedingsmiddelen waarin hoge gehaltes zijn gevonden, zijn bijvoorbeeld frites, chips, pretzelsticks, knäckebröd, koekjes. Zowel de opslag van de ingrediënten als de daarop volgende bereidingswijze kan invloed hebben op de hoeveelheid gevormd acrylamide.

  • Bewaring: Als aardappelen worden bewaard beneden 8°C, leidt dit tot een verhoogde concentratie van vrije suikers, die later bij verhitting bijdragen aan de vorming van acrylamide. Het aandeel is bijzonder hoog bij bewaring bij 4°C.
  • Bereiding: Als het voedsel droog wordt verwarmd tot meer dan 120 graden, neemt het risico op verhoogde acrylamidevorming toe.

Airfryer: Gebruik koudgeperste olijfolie

Het verhitten van vetten in de friteuse brengt het risico met zich mee van de vorming van transvetzuren, die in grote hoeveelheden het risico op coronaire hartziekte kunnen vergroten. Zoals eerder vermeld, worden ze steeds meer gevormd wanneer het gebruikte vet herhaaldelijk wordt gebruikt om te frituren. Bij heteluchtfriteuses is dit niet het geval.

Met de juiste vet/olie kan je eigen blootstelling aan transvetzuren nog verder worden verminderd. Gebruik in plaats van gehydrogeneerde frituurvetten of geraffineerde plantaardige oliën, die door hun chemische behandeling doorgaans meer transvetzuren bevatten, gewoon koudgeperste olijfolie. Wat velen niet weten: Met een rookpunt van rond de 180°C kan olijfolie probleemloos worden gebruikt om te koken en in dit geval om te frituren.

Het gebruik van een heteluchtfriteuse vermindert niet alleen uw inname van schadelijke stoffen, het vermindert ook het aantal calorieën. Of de heteluchtgebakken aardappelpartjes ook qua smaak kunnen overtuigen, kan iedereen voor zichzelf uitmaken. De voordelen van een heteluchtfriteuse op een rij De voordelen van een heteluchtfriteuse ten opzichte van een traditionele friteuse zijn legio

  • Met een hetelucht friteuse heb je beduidend minder vet/olie nodig. Dat betekent dat je ook minder calorieën binnenkrijgt.
  • Minder vet betekent ook minder mogelijke transvetzuren bij verhitting.
  • In heteluchtfriteuses wordt tot 90 procent minder acrylamide gevormd in vergelijking met conventionele friteuses.
  • Het schoonmaken van een frituurpan kost meer tijd en het afvoeren van het oude vet is ook nog eens milieuvervuilend.

Overuigd? Kijk dan in onze top 5 airfryers welke airfryer jouw leven ook makkelijker gaat maken.