Kinderzitje

Welke kinderzitjes zijn het beste?

Over het algemeen worden kinderzitjes die zijn goedgekeurd volgens de nieuwere i-Size-norm (R129) als veiliger beschouwd. Maar zelfs modellen die zijn goedgekeurd volgens de oude gewichtsgroepen (normgroepen 0-III) behalen nog steeds zeer goede resultaten in crashtests.

Vanaf welke leeftijd mag je kinderen vervoeren zonder kinderzitje?

Volgens de wet moeten kinderen onder de 14 jaar die kleiner zijn dan 135 cm altijd in de auto worden vervoerd met een bevestigingsmiddel. Wel wordt het gebruik van een kinderzitje tot een afmeting van 150 cm aanbevolen. Belangrijk: De gordel mag nooit over de nek lopen (ongeacht of deze met of zonder kinderzitje is). Kinderen die al langer zijn dan 135 cm maar nog jonger zijn dan 14 jaar mogen al met een veiligheidsgordel worden vastgezet.

Uitzondering: Kinderen vanaf 3 jaar kunnen zonder gordel op de achterbank worden vervoerd als er geen in het voertuig zit (bijvoorbeeld in een oldtimer). Het overeenkomstige uittreksel uit 106 (5) KFG 1967: “Als het voertuig, met uitzondering van vervoer in voertuigen van de klassen M2 en M3, niet is uitgerust met veiligheidssystemen (veiligheidsgordels of bevestigingsmiddelen), kunnen kinderen die nog niet vanaf drie jaar mogen niet worden vervoerd en kinderen vanaf drie jaar moeten op andere stoelen dan de voorstoelen worden vervoerd.”

Welk kinderzitje past in welke maat?

Bij de nieuwere i-size standaard, bijvoorbeeld de hema autostoel is in dit formaat verkrijgbaar, zijn de stoelen ingedeeld op maat. i-Size fase 1 is geschikt voor baby’s van 40-105 cm, fase 2 voor kinderen van 100-150 cm.

De oudere ECE 44-norm is ingedeeld in normgroepen (0-III) op basis van gewicht:

  • Normgroep 0: tot ongeveer 10 kg (ongeveer tot 12 maanden)
  • Normgroep I: van 9-18 kg (ongeveer 1-4 jaar)
  • Normgroep II: van 15-25 kg (ongeveer 3,5-7 jaar)
  • Normgroep III: van 25-36 kg (ongeveer 7-12 jaar)

Zijn i-Size kinderzitjes echt veiliger?

Kinderzitjes volgens i-size worden over het algemeen als veiliger beschouwd of hebben een betere bescherming bij een zijdelingse of frontale aanrijding, het hoofd-halsgebied is ook beter beschermd – ook omdat met de i-size standaard achterwaarts gericht rijden is verplicht voor kinderen tot 15 maanden is. Bovendien minimaliseert het gebruik van het ISOFIX-systeem het risico van een verkeerde montage van de stoel in het voertuig. En met de aankoop van i-Size kinderzitjes is er een beslissend voordeel: de selectie wordt gemaakt op lichaamsgrootte – en is daarom gemakkelijker dan bij stoelen met de standaardmaten op basis van het gewicht van het kind.