Beurs

Zo werktbeleggen aan de beurs

Geld besparen of investeren – wat is logischer? Veel mensen willen graag geld beleggen – in aandelen of misschien in vastrentende obligaties en alternatieve beleggingen. Ze hebben echter vaak een te groot respect voor beleggen in de aandelenmarkt en andere activaklassen die verder gaan dan geld sparen op de betaalrekening of spaarrekening.

Hierdoor lopen ze grote kansen op winst mis. Dit komt doordat met name aandelenbeleggingen tot nu toe op lange termijn een aanzienlijk hoger rendement hebben behaald in vergelijking met de rente op spaardeposito’s, zelfs bij een risicoarme beleggingsstrategie. Het is verkeerd om te denken dat alleen professionals of rijke mensen geld op de aandelenmarkt kunnen investeren. Natuurlijk kost het besluit en de uitvoering van deze investeringen tijd en initiatief – maar iedereen kan het vinden.

Dit bericht behandelt de basisprincipes van het investeren van kapitaal op de aandelenmarkt. Algemene informatie over financiën vindt u hier: Geld beleggen voor beginners. Wat is het verschil tussen de beleggingsproducten van de bank en die van de beurs?

Banken bieden vaak daggeld en termijndeposito’s aan als manieren om geld te beleggen. Het voordeel van deze op zekerheden gerichte financiële beleggingen is dat het risico laag is: geld op bijvoorbeeld de daggeldrekening of termijnrekening wordt tot een bedrag van € 100.000 beschermd door het Europese depositoverzekeringsfonds. Maar zelfs als depositobescherming nachtgeld en termijndeposito’s tot de veiligste beleggingsopties maakt, zijn beleggingen hier momenteel meestal niet beschermd tegen jaarlijkse inflatie – en worden ze dus een probleem voor spaarders.

Belegt u daarentegen het geld in een beursgenoteerd bedrijf, dan loopt u het risico dat deze bedrijven later failliet gaan en u geld verliest. Maar vaak kunt u ook beleggen via een beleggen app, en dat is dan wel weer handiger.

Bankdeposito’s zoals daggeldrekeningen en termijnrekeningen zijn daarom iets voor beleggers die zich meer zorgen maken over veiligheid. Aan de andere kant kunnen ze dankzij dividenden of winsten uit prijsstijgingen veel hogere rentetarieven en rendementen op hun geld op de aandelenmarkt behalen.

Welke beleggingscategorie de juiste is om geld te beleggen, hangt ook af van de beleggingsdoelstelling. Zo moet het geld voor de pensioenvoorziening zo veilig mogelijk worden belegd. Wat zijn de beste manieren om geld te investeren? Er zijn veel verschillende beleggingsproducten op de beurs waarin geld kan worden belegd. Ze kunnen worden onderverdeeld in:

ETF (Exchange Traded Funds)

ETF’s, ook wel indexfondsen genoemd, worden vaak aanbevolen voor beginners. Dit zijn aandelenfondsen die niet actief worden beheerd door een beheerder, maar die eerder passief beleggen in een aandelenindex – zoals de DAX – en zo een markt in zijn geheel nabootsen. Met een ETF profiteert de belegger van een positieve algemene ontwikkeling van de markt – en werkt hij niet “tegen” de markt zoals een fondsbeheerder. ETF’s zijn ook relatief goedkoop vanwege hun lage (administratieve) kosten. Bovendien gaan ze gepaard met weinig inspanning en een relatief laag risico.

Fondsen

Aan de andere kant, als u het gemiddelde rendement op de markt wilt proberen te verslaan, kunt u geld beleggen in een (actief beheerd) fonds. Dit vertegenwoordigt als het ware een mand van geselecteerde beleggingsvormen en wordt beheerd door een fondsbeheerder. Afhankelijk van welke beleggingen in het betreffende beleggingsfonds zijn gebundeld, spreekt men van aandelenfonds, mixfonds, vastgoedfonds, etc.

Aandelen

Als u liever zelf uw aandelen kiest, is het een goed idee om geld te beleggen in individuele aandelen. Hierbij moet u er echter op letten dat het risico wordt gespreid over de effecten van verschillende bedrijven en dat de risico’s voldoende gespreid zijn binnen de belegging.

Obligaties

Naast aandelen kan geld ook worden belegd in individuele obligaties. Dit zijn geen beursgenoteerde bedrijfsaandelen, maar vastrentende obligaties van bedrijven of staten (bijvoorbeeld federale obligaties). Winsten worden hier niet gegenereerd met dividenden of prijsschommelingen, maar worden uitbetaald op het geleende geld, vergelijkbaar met een lening. Als u uw eigen aandelen- of obligatieportefeuille wilt opbouwen, moet u iets weten over de aandelenmarkt. Naast de winsten, moet u ook altijd rekening houden met de gemaakte transactiekosten en de tijdrovende samenstelling en het onderhoud van het depot.